Evenimente

29 octombrie.Lansarea proiectului la Şcoala Metropolitană ARC, în prezenţa elevilor şi profesorilor din şcolile înscrise în proiect.

În prima zi din Săptămâna ALTFEL, elevii de gimnaziu au trăit o experienţă provocatoare. „Arta de a vorbi în public – o şansă pentru dezvoltare personală. Despre abilitate, atitudine, informaţie.” Introducere în Public Speaking pentru elevi şi profesori. Eveniment organizat de Clubul de debate din Şcoala Metropolitană ARC, în parteneriat cu Asociaţia Română de Dezbateri, Oratorie şi Retorică, C.N. Mihai Viteazul, C.N. Matei Basarab, Şcoala Gimnazială 178, Şcoala Gimnazială Herăstrău. Mulţumim instructorului Radu Ţigănaş (ARDOR) – 12 ani de experienţă în DEBATE, medaliat la competiţii naţionale şi internaţionale.

Arta dezbaterilor şi istoria lumiiClubul de dezbateri din Şcoala Metropolitană ARC în parteneriat cu Muzeul Naţional de Istorie a României, a organizat în 21 noiembrie 2018, evenimentul “Arta dezbaterilor şi istoria lumii”. Au avut intervenţii: Directorul Muzeului Naţional de Istorie Ernest Târnoveanu-Oberlander, cercetător Cristina Păiuşan – Nica, Inspector ISMB Nadia Bubueanu, drd. în istorie Alexandru Groza, student Facultatea de Ştiinte Politice a Universităţii Bucureşti Robert Gabriel Ciobanu. Toţi vorbitorii au apreciat valoarea educativă şi civică a acestui proiect şi au felicitat elevii care exersează arta discursului public, abilitatea de a folosi forţa cuvântului în mod creativ şi responsabil într-o societate liberă şi o democraţie funcţională! Felicitări pentru toţi elevii care au susţinut cu emoţie, dar şi cu fantezie, stăpânire de sine, expresivitate, mici discursuri cu mesaje inspirate pentru colegii lor de generaţie, pentru profesorii şi părinţii care au fost alături de noi, dar si pentru toţi cei care sunt responsabili de mediul educaţional în care ei se formează! Un moment emoţionant a fost ascultarea unei înregistrării din arhiva muzeului, în care am ascultat vocea episcoplui Iuliu Hossu, citind in 1968, la varsta de 83 de ani, discursul pe care l-a rostit la 1 decembrie 1918 din însărcinarea Marelui Sfat Național Român, în faţa mulțimilor adunate la Marea Adunare Națională de la Alba Iulia: proclamația de unire a Transilvaniei cu Regatul României.

Diploma de excelenta pentru proiectul Scolii Metropolitane ARC – Arta dezbaterii si cetatenie europeana. 27 noiembrie 2018
În cadrul Galei EduManager.ro, Şcoala Metropolitană ARC a primit Diploma de Excelenţă la secţiunea „Inovaţie în educaţie” pentru proiectul „Arta dezbaterii şi cetăţenie europeană”
Miercuri, 21 noiembrie 2018, la București, a avut loc cea de-a VI-a ediție a Galei EduManager.ro, la care au participat peste 100 de lideri ai instituțiilor de învățământ, ai asociațiilor profesionale din domeniu și reprezentanți ai companiilor private.

Joi, 29 noiembrie, comunitatea ARC celebrează Centenarul Marii Uniri! Profesorii noştri au împărtăşit gândurile şi emoţiile lor, elevii de la Clubul de debate ARCaşii au transmis mesajele lor pentru românii de pretutindeni. La această sărbătoare a conştiintei naţionale,  copiii au trait  sentimentul de apartenenţă la o cultură şi o istorie, ca repere pentru o personalitate demnă şi autonomă. ”Patriotismul e sentimentul de mândrie că ceva frumos s-a putut petrece in ţara ta.” (D.I. Suchianu)

O nouă activitate din proiectul Arta Dezbaterii şi cetăţenie europeană Elevii implicaţi în  proiectul Arta dezbaterii şi cetăţenie europeană din  Şcoala Metropolitană ARC, C.N. Matei Basarab, C.N. Mihai Viteazul şi Şcoala Gimnazială nr. 178 au participat la o dezbatere via Skype despre identitate şi diversitate culturală în Uniunea Europeană. Un exerciţiu de comunicare online, pregătire pentru întâlnirea pe Skype cu partenerii din Bruxelles.

16 ianuarie. Muzeul Naţional al Literaturii Române şi Şcoala Metropolitană ARC au organizat o întâlnire între scriitori, jurnalişti şi elevi în Săptămâna Culturii Naţionale, când ne întoarcem în fiecare an cu gândul la reperele culturii române, reflectând la modul cum arta scrisului defineşte epoci şi mentalităţi, mobilizează spiritele la acţiune şi atitudine pe baza unor valori fundamentale. Dezbaterea a pornit de la modelul jurnalistului Eminescu, al cărui geniu s-a exprimat şi în activitatea de redactor-şef şi editorialist. Am avut bucuria să ascultăm, în lectura cunoscutului actor Vlad Rădescu, câteva dintre articolele lui Eminescu, “un lider de opinie al vremii sale”, cum spunea unul dintre invitaţi. Copiii şi tinerii au pus întrebări şi au exprimat opinii mature, au formulat probleme care au reprezentat o provocare pentru scriitorii şi jurnaliştii invitaţi. Loreta Popa, Ligia Necula, Liliana Corobca, Răzvan Nicula, George Colang, au împărtăşit cu sinceritate opiniile lor bazate pe experienţe consistente de viaţă şi profesionale despre: diferenţa între instrumentele jurnalistului şi cele ale scriitorului de influenţare a societăţii, cenzura în diverse epoci, etica profesională, manipulare, fake news, inovaţie literară şi artistică, despre cum scriitorul îşi adaptează stilul la nevoile cititorilor contemporani şi la rolul său de a educa cititorii. Cele mai interesante intrebări au fost premiate cu cărţi şi autografe ale scriitorilor prezenţi. Mulţumim gazdelor, invitaţilor şi partenerilor noştri! Elevii, participanti la “Proiectul Arta dezbaterii şi cetăţenie europeană”, sunt membri în cluburile de debate şi public speaking din Şcoala Metropolitană ARC, C.N. Mihai Viteazul, C.N. Matei Basarab, Şcoala Gimnazială Herăstrău, Scoala Gimnazială nr. 178.

13 februarie. Clubul de dezbateri ARCașii a organizat o dezbatere demonstrativă pentru elevi, părinți și profesori, cu tema: “Este mai ușor să previi actele de violență, decât să le combați”. Activitatea s-a derulat în cadrul campaniei de combatere a violenței in comunicare în rândul elevilor, care se desfășoară în toate școlile din Capitală.

28 februarie. La Facultatea de Ştiinte Politice din Universitatea Bucureşti, Şcoala Metropolitană ARC, în parteneriat cu ARDOR şi Clubul de dezbateri din Asociaţia Studenţilor din FSPUB, parteneri în proiect,  au organizat evenimentul-concurs AI O VOCE, FĂ O LUME MAI BUNĂ! LIBERTATEA DE EXPRIMARE ŞI REGULILE COMUNICĂRII ÎN SPAŢIUL PUBLIC.

Evenimentul a debutat  cu meciul de debate demonstrativ organizat de A.R.D.O.R – au participat studenţi din Cluburile de dezbateri parlamentare A.R.D.O.R din Bucureşti (Raluca Colceri- Facultatea de Medicina, Ştefan Gâlmă- FSPUB, Mihai Oprea -Facultatea de Drept) şi Clubul de dezbateri din Facultatea de Ştiinţe Politice din Universitatea Bucureşti (Chiseliţă Ramona, Antonescu Petru şi Dobrescu Vladimir).

A urmat sesiunea de întrebări adresate de elevi celor două echipe de studenţi, sesiune care a fost moderată de Robert Gabriel Ciobanu, student anul III FSPUB.  Elevii din proiect au jucat rolul de jurnalişti/membri ai asociaţiilor civice/public larg.      

Concursul de discurs public a avut ca tema Reducerea violenţei de limbaj, emoţionale, fizice în şcoli. Elevii calificaţi la concursurile organizate în  şcolile înscrise în  proiect au incantat parintii, profesorii, studentii prezenti si  juriul format din Radu Ţigănaş- instructor ARDOR, Ligia Necula – jurnalist, Ionela Băluţă – Decan FSPUB, Raluca Alexandrescu – Prodecan FSPUB, Robert Ciobanu – student anul III FSPUB.

Premiatii la cele doua secţiuni: Gimnaziu: premiul I -Matei Târţău – Şcoala Metropolitană ARC, Premiul al doilea Ionescu Elena de la Şcoala Generală Herăstrău, Premiul al treilea Neagu Andreea de la Şcoala Generală 178, menţiune Bobeică Vlad- Şcoala Generală Herăstrău,  premiul publicului Cîrje Sara- Şcoala Generală 178 şi Premiul special din partea Radio România Cultural pentru Neagu Andreea- Şcoala Generală 178 la liceeni: Premiul I – Constantin Rares de la  C.N. Mihai Viteazul, Premiul al doilea – Matei Andrei- C.N.Matei Basarab, premiul al treilea Cazacu Andreea – C.N. Matei Basarab, Menţiune Stefania Tomozii- C.N. Mihai Viteazul, premiul publicului Țalpin-Horobeţ Costin.

Felicitări tuturor!

Încheierea primei etape a proiectului Arta dezbaterii şi cetăţenie europeană! Evaluarea primei etape a proiectului şi colectarea testimonialelor

Vizită la instituţiile UE din Bruxelles. A doua etapă a proiectului.

8.04.2019 În săptămâna 8-12 aprilie, se desfăşoară a doua etapă a proiectului Arta dezbaterii şi cetăţenie europeană, iniţiat şi coordonat de Şcoala Metropolitană ARC. În prima zi, ne-am întalnit cu jurnaliştii de la Radio TV Arthis. Elevii noştri, alături de colegii lor mai mari, de la Colegiul Naţional Matei Basarab, au dialogat cu Directoarea postului, doamna Carmen Drăghici şi cu experimentata jurnalistă Doris Uglar. Au aflat istoria înfiinţării postului, au pus întrebări, au discutat despre experienţele lor din proiect, despre rolul presei şi comunicării în spaţiul UE, au înţeles importanţa păstrării şi mediatizării valorilor şi tradiţiilor, a dialogului intercultural în UE. La finalul întâlnirii, Sara, Rebeca, Mihnea şi Matei T. au discutat la microfon, în interviuri live, cu doamna Carmen Draghici. Am dăruit, ca amintire, Jocul multiculturalităţii, creat la şcoala noastră, care a trezit admiraţia gazdelor. Aventura continuă!


10.04.2019 ARCaşii au vizitat Parlamentul European unde au aflat despre cum funcţionează şi ce rol are cea mai importantă instituţie a Uniunii Europene. La întâlnirea cu dl.Rbega, europarlamentarul  român care ne-a fost gazdă şi cu reprezentanta departamentului de comunicare a Centrului de Vizitatori, au povestit experienţele lor in proiect, au arătat cunoştinţele lor despre Uniunea Europeana, despre drepturile copiilor ca cetăţeni europeni, într-un quiz pe aceasta temă. Au adresat întrebări şi au înmânat materiale realizate în şcoala noastră! Au scris mesajele lor pentru viitorul Europei şi au trimis gânduri către cei de acasă! A urmat vizita la Parlamentarium, un spaţiu interactiv despre istoria, geografia si cultura tărilor membre UE.

11.04.2019 Grupul de elevi din proiectul Arta dezbaterii şi cetăţenie europeană s-a întâlnit cu funcţionari români din Direcţiile Generale ale Comisiei Europene, care au prezentat rolul acestei instituţii şi activitatea lor profesională. Mulţumim doamnei Florina Oana Chiţan pentru prezentarea structurii, rolului şi activităţii Comisiei Europene şi invitaţilor Cătălin Tiecheru, Bogdan Ceobanu, Cristina Chiriţă.Tinerii funcţionari europeni au povestit evoluţia lor profesională, de pe băncile şcolii până la activitatea lor în instituţiile Uniunii Europene de la Bruxelles. Mesajul lor: “Visaţi şi munciţi pentru realizarea visului vostru! Nimic nu vă este inaccesibil în viaţă şi carieră!” Ziua s-a încheiat cu o incursiune în istoria Europei, la Waterloo, unde muzeul interactiv şi cele 225 de trepte pâna la monumentul de pe Colina Leului au încheiat o zi cu experienţe spectaculoase.


11.04.2019 Consiliul Uniunii Europene, un loc fascinant, o operă arhitectonică impresionantă şi plină de simboluri care reflectă principiile, structura Uniunii Europene şi viziunea care stă la baza proiectului  strategic european. https://www.consilium.europa.eu/ro/contact/address/council-buildings/europa-building/ Vizita noastră a avut loc, la o zi după ce şefii de stat şi de guvern din ţările UE s-au întâlnit aici şi au luat decizii importante   
Mulţumim doamnei Ioana Prunean pentru prezentare, ghidaj şi informaţiile despre structura şi activitatea Consiliului. 

12.04.2019 ARCaşii au povestit, cu dezinvoltura obişnuită, despre activităţile din  proiectul Arta dezbaterii  şi cetăţenie europeană, despre beneficiile cursurilor de debate şi public speaking din şcoala noastră, despre oportunităţile acestei a doua etape a proiectului şi despre experienţa lor în Capitala Uniunii Europene.  Au împărtăsit cu sinceritate, umor şi curaj opiniile  lor despre şcoală, educaţie, istorie şi arta negocierii. Doamna Ambasador,  diplomaţii şi funcţionarii europeni perzenţi  au fost încântaţi de maturitatea ARCaşilor, de intuiţia lor şi de abilitatea de comunicare şi au prezentat pe înţelesul copiilor în ce constă activitatea unui diplomat, cum se desfăşoară o zi din viaţa lui, ce calităţi sunt necesare pentru reuşita unor negocieri pentru binele comun al  Uniunii Europene, despre colaborare şi reguli de comportament în activitatea diplomatică. Reprezentanţii Şcolii Metropolitane ARC şi ai C.N. Matei Basarab, parteneri în proiect,  au fost mesageri demni ai  acestei generaţii de copii şi tineri. Suntem mândri de ei!